Adviezen om verspreiding coronavirus te beperken

Met onderstaande adviezen kunt u besmetting voor uzelf en anderen zo veel mogelijk voorkomen. En zo houdt u ook rekening met mensen die zich zorgen maken om hun gezondheid.

Basisadviezen tegen corona

 • Heeft u klachten die horen bij het coronavirus zoals verkoudheid, benauwdheid of koorts? Blijf thuis en doe een zelftest.
 • Heeft u corona? Ga 5 dagen in isolatie.

Adviezen om corona en ook andere infectieziekten te voorkomen

Houdt u zich ook aan onderstaande hygiëne-adviezen, om zo ook andere infectieziekten, zoals griep en verkoudheid, te voorkomen:

 • Was vaak en goed uw handen met water en zeep. Doe dit altijd als u thuiskomt of ergens op bezoek gaat.
 • Gebruik de desinfectiemiddelen voor uw handen, die bij elke ingang van ons dierenhospitaal zijn opgehangen.
 • Hoest of nies in uw elleboog.
 • Schud geen handen, geef liever een hoofdknik, boks of elleboog.
 • Raak uw gezicht zo min mogelijk aan.
 • Gebruik papieren zakdoekjes om uw neus te snuiten en gooi deze daarna weg. Was daarna uw handen.
 • Daar waar het druk is, kunt u uzelf en anderen beschermen door het dragen van een mondkapje.

Eventing Etten-Leur

Twee jaar later dan gepland beleeft Eventing Etten-Leur de veertigste editie. Veearts Mark van der Harst kijkt naar het welzijn van de paarden.

 

Bekijk het artikel

Vacature: Dierenarts gezelschapsdieren parttime

Werken in een afwisselende omgeving

 

Voor ons sterk groeiende dierenhospitaal in het gezellige Brabant zijn wij op zoek naar een enthousiaste, gemotiveerde dierenarts gezelschapsdieren.

Als zelfstandige kliniek met 10 dierenartsen die sterk diersoort specifiek werken, zowel op eerste- als tweedelijns niveau, bieden wij een uitdagende baan binnen een hecht team dat streeft naar optimale zorg en kwaliteit voor de dieren. Hiervoor hebben we de beschikking over een moderne uitstekend ingerichte kliniek.

Wij zijn op korte termijn op zoek naar een

Dierenarts gezelschapsdieren parttime

 

Ben jij die doortastende, empathische, gemotiveerde dierenarts die wij zoeken?

Dan zorg jij er, samen met je collega’s, voor dat elke patiënt de juiste zorg en aandacht krijgt en onderzoeks- en behandelcapaciteiten goed worden benut

Heb je ervaring? Dat zou fijn zijn. Mocht je nog niet zoveel ervaring hebben, er staan 5 collega dierenartsen gezelschapsdieren voor je klaar om daar waar nodig te helpen.  We bieden uitstekende ontplooiingsmogelijkheden. Er is veel ruimte voor persoonlijke professionele groei en differentiatie in je werk. Voor nascholing wordt jaarlijks fors gebudgetteerd.

Uren zijn in overleg, geen tijdelijke baan, maar uitzicht op een vaste overeenkomst.
Een marktconform salaris en voorwaarden.

Enthousiast geworden en/of zin in een nieuwe uitdaging? dan kijken wij uit naar jouw motivatie & CV. Schriftelijke sollicitaties kun je binnen 10 dagen richten aan

Dierenhospitaal Visdonk
t.a.v. mevrouw G. van Staaij
Visdonkseweg 2a
4707 PE Roosendaal.

Of per mail
g.vanstaaij@visdonk.nl

Tel. 0165 583750

Weet wat u moet regelen als u een hond koopt

Is uw hond al gechipt en geregistreerd? In Nederland is het chippen en registreren van honden verplicht. De registratieplicht geldt voor elke hond die na 1 april 2013 is geboren of uit het buitenland komt. Vanaf 1 november 2021 komen hier regels bij.

Bekijk ook de website van het RVO 

Download de leaflet van het RVO

 

Eerste veulentje van het jaar

We zijn weer dolgelukkig met het eerste veulen binnen onze praktijk.

Hoestend paard

Medicatie Vuurwerkangst

Beste Dierenliefhebber,

De dagen worden weer kouder en korter, de feestdagen weer voor de deur met allerhande lekkers en dagen van gezellig samenzijn.

Voor sommigen onder ons gaat dit samen met het jaarlijkse vuurwerk, dit is prachtig om te zien, maar voor een deel van onze huisdieren zijn deze dagen de grote schrik van het jaar; rillen, wegkruipen, niet buiten willen, door de harde knallen en lichtflitsen.

Om de kans op problemen met oud en nieuw zo klein mogelijk te maken is het raadzaam uw huisdier te trainen op de geluiden (de geluiden van ‘sounds scary’ zijn hiervoor zeker geschikt omwille van hun akoestische eigenschappen, je begint met de geluiden zacht af te spelen en het geluidsniveau geleidelijk op te voeren terwijl u met uw huisdier speelt, knuffelt.  Blijf in ieder geval onder het geluidsniveau waarop uw huisdier angst gaat vertonen, ook heel wat hondenscholen bieden vuurwerktraining aan). Nu nog starten met geluidstraining is al aan de late kant maar is nog mogelijk.

Er bestaan ook speciaal voor honden gemaakte oorbeschermers, die de harde geluiden met vuurwerk ook dempen. Deze werken goed, maar ook hieraan moet uw hond wennen. Stap voor stap gewennen is ook hier de boodschap, geen enkele hond zal zonder oefenen zomaar een oorbeschermer laten opzetten.

Ook bestaan er strak zittende pakjes die voor sommige honden ook rustgevend kunnen werken.

Mocht het toch niet lukken dan zijn er nog een hele reeks hulpmiddelen die ingezet kunnen worden:

Er bestaan naast een hele reeks supplementen die een mild angst remmend effect kunnen hebben, ook sprays, halsbanden en verdampers voor in het stopcontact met feromonen die een rustgevende werking hebben. Informeer hiernaar bij een van onze medewerkers.

 

Er zijn 2 medicijnen geregistreerd, speciaal voor gezelschapsdieren, als hulpmiddel waarmee u kort tevoren kunt starten:

 1. Een gel die op het wangslijmvlies dient aangebracht te worden op het moment dat de eerste tekenen van angst ontstaan (hond). Deze mag niet gebruikt worden bij honden met onderliggende hart, nier-of leverproblemen. Is uw dier mee bekend, meldt dat altijd even aan de balie.

 

 1. De andere is een epilepsie remmer die ook geregistreerd is tegen angst, er wordt geadviseerd hiermee te starten 2 dagen voor het vuurwerk.

Wanneer beide middelen ongeschikt zijn voor uw hond dan mag pas alprazolam voorgeschreven worden. Alprazolam kan ook aan de kat gegeven worden, het is mogelijk deze medicatie enkele uren voor het vuurwerk op te starten, maar het is beter hiermee enkele dagen vooraf mee te starten

 

Let op geen enkel supplement of medicijn is een wondermiddel, het zijn hulpmiddelen die uw huisdier iets minder gevoelig maken voor harde geluiden. Zorg ervoor dat de gordijnen/rolluiken gesloten zijn, zorg voor een rustige veilige plek voor uw huisdier en tracht het op zijn gemak te stellen.

Indien u verwacht hulpmiddelen nodig te hebben, neem dan tijdig contact zodat we u het beste kunnen voorlichten.

We hebben slechts een beperkte hoeveelheid medicatie op voorraad. Indien uw huisdier angst remmende medicatie of supplementen nodig heeft voor de feestdagen, gelieve deze tijdig te bestellen, zodat u niet mis grijpt.

 

Alvast fijne feestdagen gewenst!

Team dierenhospitaal Visdonk

Stageplaatsen voor Paraveterinairen

Stageplaatsen voor Paraveterinairen

Stage lopen bij Dierenhospitaal Visdonk?

Wij hebben een stageplaats beschikbaar voor paraveterinairen in opleiding zowel bij afdeling gezelschapsdieren als paarden. Het aantal plaatsen is echter beperkt, slechts één per afdeling en er is meestal een aanzienlijke wachttijd voor een plaats.

 • Stages moeten in blokken van hele weken gevolgd worden.
 • Men kan via e-mail een verzoek voor een stageplaats indienen.
 • Voeg aub. een CV bij de aanvraag.
 • Kandidaten worden in principe uitgenodigd om een dagdeel mee te lopen, waarna de beslissing over het al dan niet toekennen van de stageplaats binnen enkele dagen genomen word.

West Nijl Virus bij Paarden

Voor het eerst is in Nederland het West Nijl Virus aangetroffen. Een virus die zowel vogels, mensen als paarden kan infecteren. Dit gebeurt via overdracht door muggen en dan met name de Culex soorten, waartoe de gewone steekmug ook behoort. Vogels zijn de eindgastheer van dit virus en de mens en het paard zogenoemde dead-end-hosts. Dat houdt in dat vogels fungeren als reservoir voor het virus en overdracht van vogel op vogel plaatsvindt door muggen. Die overdracht geldt niet voor mens op mens, mens op paard  of paard op paard. De hoeveelheid virus wat zich kan ophouden na infectie in mensen en paarden is dusdanig laag, dat na een bloedmaal door muggen, de potentiële overdacht naar een ander persoon of paard niet lukt. Mensen en paarden kunnen wel geïnfecteerd raken door bloedtransfusies, orgaantransplantaties of geïnfecteerde chirurgische instrumenten naast de natuurlijke overdracht door geïnfecteerde muggen.

 

Infectieroute

Lang werd aangenomen dat het West Nijl Virus en het risico op besmetting voorbehouden was tot warmere oorden en de oorsprong rond de hoorn van Afrika. Toch is in de afgelopen decennia gebleken dat trekvogels het virus mee kunnen brengen op hun migratieroute naar het noorden en dat de overleving van de bepaalde muggensoorten, verantwoordelijk voor de overdracht steeds beter getijden in ons veranderde klimaat (o.a. warmere zomers en winters). Het is bekend dat begin 2000 een grote uitbraak in Noord-Amerika heeft geleid tot forse verliezen in de paardensector en gezondheidsklachten bij mensen. De laatste jaren worden er ook steeds meer meldingen gemaakt vanuit Noord-Italië, Zuid-Oost Europa en dichterbij huis, Duitsland.

 

Klinische Symptomen

Alhoewel de meeste vogels niet ziek worden na infectie, worden er in die gebieden toch regelmatig meldingen gemaakt van plotselinge vogelsterfte in de nazomer en herfst, die te relateren zijn aan West-Nijl Virus infecties. Ook voor het paard (en de mens) geldt dat in 80-90% van de infectiegevallen klinische klachten ontbreken. Een relatief klein deel ontwikkelt koorts, toont slechte eetlust, krijgt koliek en kan zenuwverschijnselen vertonen in wisselende ernst. Met name die laatste categorie paarden lopen het risico te overlijden aan de gevolgen van een hersenweefselontsteking.

 

Monitoring

In Nederland wordt, gezien het feit dat West Nijl Virus voor zowel de mens als het paard een gevaar vormt, nauwlettend gemonitord of het virus hier aanwezig is. Tussen 2014 en 2016 is bij paarden serologisch onderzoek verricht, om te kijken of er paarden met antistoffen tegen het virus in Nederland aanwezig waren. Dat bleek niet zo te zijn, waarna het onderzoek en de monitoring is stilgelegd.

 

Gevaar voor de toekomst?

Mogelijk dat de recente ontdekking (16 september 2020) van antistoffen bij een vogel (Grasmus: Sylvia communis) in Nederland aanleiding geeft om paarden in Nederland weer beter in de gaten te houden met betrekking tot verdacht klinische symptomen en antistof-onderzoek te doen. Feit wil namelijk dat bij de betreffende vogel in het voorjaar geen antistoffen werden aangetoond en bij een controle enkele maanden later wel. Op basis van deze onderzoeksgegevens kan worden geconcludeerd dat de vogel in Nederland (of de directe omgeving) geïnfecteerd is geraakt door overdracht vanuit muggen. Deze bevinding vormt een potentieel risico dat ook paarden (en de mens) kan overkomen.

 

Preventie

Voor paarden bestaat er een veilig vaccin om een effectieve bescherming op te bouwen tegen een natuurlijke infectie via overdracht van het West Nijl Virus door steekmuggen. Na een basisvaccinatie (2 vaccinaties met een interval van 3-5 weken) en een jaarlijkse hervaccinatie is u paard goed bestand tegen een natuurlijke infectie door steekmuggen.

 

Voor meer informatie over het West Nijl Virus kunt u contact opnemen met een van onze paardendierenartsen van Dierenhospitaal Visdonk
(0165-583750 of paard@visdonk.nl).

 

Externe links

https://www.knmvd.nl/westnijlvirus-in-nederland-gearriveerd/

https://www.rivm.nl/nieuws/vogel-besmet-met-westnijlvirus

 

Zonnebrand, lichtgevoeligheid of contactdermatitis bij paarden

In het midden van de zomer kan verlies van haren en roodheid van de huid ter hoogte van wit gekleurde delen van het lichaam bij paarden optreden. Dit is vooral merkbaar aan de benen en het aangezicht van het paard. Soms is het lastig te bepalen of het haarverlies te wijten is aan zonnebrand, contactdermatitis of fotosensibilisatie. De diagnose van zonnebrand, (overmatige blootstelling aan Uv-licht) als primaire diagnose zonder andere verstorende factoren is waarschijnlijk alleen te stellen door andere oorzaken van bovenstaande haar- en huidveranderingen uit te sluiten. Alhoewel een exacte diagnose, en daarmee oorzaak vaak wel gewenst is, is de aanpak en ‘behandeling’ veelal hetzelfde. Blootstelling aan ultraviolet (UV) licht vermijden en overgaan tot de voeding van droog (weide)hooi.

Onderstaand zijn een aantal oorzaken vermeld die naast ‘primaire zonnebrand’ kunnen leiden tot korsterige, droge, schilferige huid met meer of minder roodheid en door tredend weefsel- of ontstekingsvocht.

 1. Contactdermatitis door irriterende stoffen zoals vliegenspray en boterbloemen
 2. Primaire fotosensibilisatie
 3. Secundaire fotosensibilisatie (hepatogene fotosensibilisatie)
 4. Fotosensitiviteit zonder duidelijke oorzaak
 5. Inflammatoire huidaandoeningen, bijvoorbeeld mok en leukocytoclastische dermatitis

 

 1. Contactdermatitis is het resultaat van een chemische of mechanische reactie die letsel aan de huid veroorzaakt. Het komt vaak voor als gevolg van een reactie die wordt veroorzaakt door een chemische stof(fen) in bijvoorbeeld vliegensprays of planten, zoals boterbloemen. Sommige paarden zijn gevoeliger voor deze chemische stoffen dan andere. De reactie op vliegensprays wordt versterkt door het aanbrengen van deze producten voorafgaand aan het opzadelen of optuigen. In die gevallen wordt de irriterende stof dichter op de huid gedrukt en kan onder invloed van zweet de reactie versterkt worden.

Verse boterbloemen kunnen ook een lokale irritatie veroorzaken op de snuit van paarden die moeilijk te onderscheiden is van de fotosensibilisatie. De vluchtige chemische stof in boterbloemen die deze irritatie veroorzaakt verdwijnt binnen enkele dagen nadat de plant in hooi is gedroogd en ingepakt.

 1. Primaire fotosensitiviteit wordt vaak gezien als een gevolg van het opeten van zogenoemde fotodynamische stoffen, die zich in bepaalde planten en toxinen kunnen bevinden. Wanneer een paard een plant of een chemisch product consumeert, waarin deze stoffen zich bevinden, dan stapelen deze zich onder andere in huid op en kunnen onder invloed van Uv-licht tot zogenoemde oxidatieve schade leiden, waarbij de huidcellen kapot gaan. Enkele voorbeelden van dergelijke planten, die dit kunnen veroorzaken zijn boekweit en Sint-Janskruid. Daarnaast zijn meststoffen rijk aan fosfor, conserveringsmiddelen ter bescherming van hout (weidepalen), en het schimmeltoxine aflatoxine B in beschimmeld voer bekende chemische stoffen die eenzelfde reactie kunnen geven. Zelfs bepaalde diergeneesmiddelen hebben foto dynamische eigenschappen, die tijdens of zelfs na een behandelperiode aanleiding kunnen geven tot roodheid, korst- en blaarvorming.

 

 1. Secundaire fotosensitiviteit treedt op wanneer een toxine de lever beschadigt en resulteert in het onvermogen om fylloerythrine uit te scheiden. Fylloerythrine is een porfyrineverbinding die wordt gevormd door microbiële afbraak van chlorofyl (een bestanddeel uit onder ander gras) in de darm. Het wordt normaal gesproken door de lever verwijderd en uitgescheiden in de gal Als de lever ernstig ziek is, hoopt fylloerythrine zich op in het bloed. Als het vervolgens door de huid circuleert en wordt blootgesteld aan Uv-licht, leidt dat tot het oxidatieve schade van bloedvaten en onderdelen van de huid. Pyrrolizidine alkaloïde is de belangrijkste veroorzaker van deze groep. Een stof die voorkomt in Jacobskruiskruid.

 

 1. De fotosensitiviteit, waarvan de oorzaak niet exact is te achterhalen is veelal gerelateerd aan stoffen die via de voeding worden opgenomen. Het wordt gezien bij runderen, schapen en paarden die grazen op volle en vaak groeizame weiden met een rijke samenstelling aan grazen en andere plantensoorten. Klavers vormen hierin een bekende rol, waarvan de bastardklaver (Engels; Aslike Clover) de bekendste is. Naast fotosensitiviteit van de huid worden ook zweren in de mondholte en hepatitis (leverontsteking) gezien. Het is niet duidelijk of de fotosensibilisatie vooral een fotodynamisch probleem is of een secundaire fototoxische reactie door leverschade of dat klaver en zijn metabolieten echt de boosdoener zijn. De fotosensibilisatiereactie zou ook in verband kunnen worden gebracht met schimmeltoxinen die op de plant worden geproduceerd. Een soortgelijk syndroom is ook waargenomen bij paarden die in de herfst veel witte klaver consumeren.

 

 1. Infectieuze huidaandoeningen, zoals mok en ‘regenschurft (huidontsteking door Dermatophylose congolense), kunnen ook huidirritatie en haaruitval veroorzaken van respectievelijke de kootholte en de huid ter hoogte van hoofdzakelijk de schoft, de rug en het kruis van het paard. Daarnaast kunnen ook auto-immuunziekten zich manifesteren ter hoogte van de ongepigmenteerde huid van de koorholte en onderbenen.

 

Preventie en behandeling

Paarden die het grootste risico lopen op door planten veroorzaakte fotosensitiviteit zijn paarden die grazen op arme weiden die veel onkruid bevatten. Normaal gesproken herstellen paarden die getroffen zijn door de primaire fotosensibilisatie zich volledig wanneer het contact met de chemische stof wordt stopgezet. Aangezien het niet altijd mogelijk is om de plant of planten, die verantwoordelijk zijn voor het probleem te identificeren, wordt de eigenaar geadviseerd om het paard van de weide te halen en elke toepassing van vliegensprays of andere middelen die contact maken met de huid te staken.

Het paard moet droog hooi krijgen in de stal en ter verlichting van de aangedane huid dient, onafhankelijk van de oorzaak, bescherming tegen Uv-licht worden gegarandeerd. Soms kan de huid zo gevoelig zijn dat opstallen de enige optie is. Daarnaast kan de huid worden gewassen met water (vermijd zoveel als mogelijk desinfecterende middelen) en medicinale wondzalf worden aangebracht om de huid te laten herstellen. Bij uitgebreide of ernstige gevallen waarbij een potentiële verdenking uitgaat naar betrokkenheid van de lever dient bloedonderzoek verricht te worden

Paarden die zijn blootgesteld aan planten die pyrrolizidine alkaloïde bevatten, hebben een slechte prognose door de onderliggende leverschade die is ontstaan.

In het geval van een acute bastardklaververgiftiging wordt normaal gesproken binnen een week een volledig herstel gezien. Chronische gevallen van bastardklaververgiftiging hebben een slechte prognose net als paarden die blootgesteld zijn aan pyrrolizidine alkaloïde.

Preventie is de sleutel. Weilanden moeten regelmatig worden gecontroleerd en pyrrolizidine-alkaloïde bevattende planten (Jacobskruiskruid) moeten worden verwijderd. Als zelfs de witte klaver in de weilanden te veel voorkomt en een probleem veroorzaakt, kan de toepassing van een onkruidverdelger nodig zijn om de concentratie witte klaver te verminderen.

Zodra bekend is dat een paard gevoelig is voor zonnebrand of in zekere zin aanleg heeft voor fotosensibiliteit, werkt zinkzalf vaak goed ter bescherming. Voorkom het gebruik van geparfumeerde zonnecrimes en zeker diegene die parabenen bevatten. Vliegenmaskers met een fijnmazige structuur bieden vaak 70% bescherming tegen Uv-licht. Sommige paarden met een beperkte hoeveelheid pigment (Paints, Appaloosa) moeten soms volledige bedekt worden of, beter nog tussen 10 uur ’s ochtends en 3 uur ’s middags opgestald worden.