Echografie

Echografie maakt gebruik van geluidsgolven. Per weefseltype worden de geluidsgolven anders teruggekaatst naar het echo apparaat waar ze computermatig worden omgezet in een afleesbaar echobeeld. In onze kliniek maken wij gebruik van een modern echoapparaat met doppler.
Een echografie is pijnloos en kan in de meeste gevallen bij het wakkere dier worden uitgevoerd. Enkel als een dier te onrustig of zenuwachtig is kiezen we ervoor het dier een sedatie (lichte narcose) te geven. De beelden van de echografie worden met u als eigenaar natuurlijk besproken.

Echografisch onderzoek wordt gedaan van:

  • de organen in de buik
    In de buik worden alle organen en structuren bekeken. Onder begeleiding van het echobeeld kan een punctie worden gedaan. Het materiaal van zo’n punctie kan bv. onder de microscoop worden onderzocht of voor een bacteriekweek worden gebruikt.
  • de organen in de borstkas
  • de spieren en pezen
    Echografie van massa’s, spieren en pezen geeft een indruk van aanwezige afwijkingen. Onder begeleiding van het echobeeld kan via een punctie weefsel worden verzameld voor aanvullend onderzoek.
  • ondefinieerbare zwellingen/gezwellen
  • de drachtige baarmoeder: hierbij wordt specifiek gekeken naar het drachtverloop met schatting van het aantal pupjes of kittens