Nakomelingen onderzoek

Het KWPN voert sinds 2009 nakomelingen onderzoek uit. Het is gebleken dat osteochondrose deels erfelijk is maar ook wordt bepaald door omgevingsfactoren. Door nu steekproefsgewijs 20 nakomelingen aan te wijzen en te onderzoeken geeft dit een nieuwe fokwaarde van de hengst (vaderdier). Deze waarde geeft aan of de hengst een lager of hoger risico heeft op het vererven van osteochondrose.

Het nakomelingen onderzoek vindt plaats tussen de 9 en 18 maanden leeftijd. Als u door het KWPN geselecteerd wordt dan krijgt u hierover een brief en stickers toegestuurd inclusief een uitleg over de procedure. Vervolgens kunt u ons bellen voor een afspraak. De kosten voor dit onderzoek (14 opnames) worden door het KWPN betaald.

Deze röntgenologische keuring van uw paard doen wij op de kliniek maar sinds 2015 beschikken wij over een mobiel röntgen apparaat waardoor wij uw paard ook aan huis of op stal kunnen onderzoeken. Het paard moet wel ergens rustig kunnen staan met goede faciliteiten wat betreft elektriciteit. Het op locatie kunnen uitvoeren van röntgen opnames biedt voordelen voor u en uw paard. Uw paard hoeft niet op transport en we kunnen ook meerdere paarden op 1 locatie onderzoeken waardoor de kosten reduceren. Het vervoeren van jonge paarden is voor de eigenaar vaak lastig en dus bieden we met onze mobiele systeem de oplossing.