Hernia wervelkolom

Wat is een hernia
Een hernia is het uitpuilen van materiaal uit de tussenwervelschijf in het ruggemergkanaal. Door druk op het ruggemerg ontstaat pijn, en/of verlammingsverschijnselen. Een hernia in de wervelkolom is zowel bij mensen als honden een belangrijke oorzaak voor rugpijn.

De oorzaak
Het probleem wordt veroorzaakt door een tussenwervelschijf-aandoening. De tussenwervelschijven vinden we in de wervelkolom tussen de wervels. Zij bestaan uit een buitenste bindweefselring met in het midden een zachtere kern. De tussenwervelschijven fungeren als een soort schokbrekers voor de wervelkolom. Door een beschadiging van de tussenwervelschijf puilt materiaal uit in het ruggemergkanaal.
Bij een type I hernia scheurt de buitenste bindweefselring. Door lekkage van materiaal uit de zachtere kern ontstaat beklemming van het ruggemerg. De pijn ontstaat vaak plots, met regelmatig complete verlamming. Bepaalde rassen zoals Teckel, Shih Tsu, Cocker Spaniel, Beagle, Lhasa Apso, Franse Bulldog, Yorkshire Terrier, Jack Russell Terrier, Pekinees, Basset, (kortbenige honden) lopen een veel groter risico op vooral een type I hernia.
Bij een type II hernia puilt de intacte tussenwervelschijf uit in het wervelkanaal, met druk op het ruggemerg. De symptomen ontstaan vaak langzaam en nemen toe in de loop van de tijd. Klachten varieren van pijn in de nek of rug tot een waggelende achterhand. Grotere rassen zoals Duitse Herder, Labrador Retriever, Doberman, Rottweiler hebben meer last van een type II hernia.

De diagnose
Het vermoeden bestaat meestal al na een regulier lichamelijk onderzoek. Om de diagnose (en locatie) zeker te stellen wordt een CT-scan uitgevoerd.

De behandeling
De soort behandeling van een hernia ligt aan de symptomen, en de ernst van de klachten.
In een aantal gevallen is strikte benchrust, gecombineerd met pijnstillers en laserbehandeling, afdoende om te herstellen. Deze rustperiode kan varieren van 2 tot 6 weken.
Als de klachten ernstiger zijn is een intensieve, chirurgische, behandeling noodzakelijk. Het doel van de rugoperatie is de druk op het ruggemerg te verminderen en de bloedaanvoer van het ruggemerg te herstellen. De dieren blijven na de operatie ongeveer 1 week in de kliniek. Het is belangrijk dat ze in deze periode zo min mogelijk pijn ervaren en dat ze kunnen plassen vooraleer ze naar huis gaan. Fysiotherapie zal het herstel bevorderen. Hiermee wordt in de kliniek, kort na de operatie, al gestart.